Προγράμματα
Ξεκίνησε το 1999 και απευθυνόταν σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Σκοπός του ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να υιοθετούν πράσινες γωνιές της περιοχής τους και να ευαισθητοποιούνται μαθαίνοντας για την πανίδα και χλωρίδα του αστικού περιβάλλοντος. Το 2006 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ξεκίνησε το 1996 ως Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη συνέχεια μιας δράσης με τον τίτλο «Όχι σκουπίδια στην φύση». Το 2006 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση χωρίς Σκουπίδια».
Έργα & Δράσεις
«Το φυλλαράκι» ήταν περιοδικό 34 σελίδων που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς. Ξεκίνησε το 2005 και συνέχισε με μέσο όρο 2 τευχών ανά έτος μέχρι το 2011, οπότε και σταμάτησε η έντυπη έκδοσή του. Αποτέλεσε το φιλαράκι όλων των εκπαιδευτικών που το αγκάλιασαν και μετέφεραν στις σελίδες του εμπειρίες, πληροφορίες, μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, από και προς κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η ΕΕΠΦ το 2018 αξιοποίησε μέρος από τις δωρεές στη μνήμη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων προχώρησε στην δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου ιαματικών και αρωματικών φυτών της Κρητικής Γης.
«Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» ήταν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του νησιού που ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά στα Κύθηρα τον Αύγουστο του 2017. Καθώς κάηκαν σημαντικές εκτάσεις δασικών περιοχών του νησιού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με στόχο την υλοποίηση μιας δέσμης δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την μεταπυρική αποκατάσταση των Κυθήρων.
Έργο Eco Tour (2019-2020): Η ΕΕΠΦ ήταν εταίρος στο έργο Local Quality Covenant and Sustainable Tourism-Eco Tour, στο πλαίσιο του προγράμματος Town Twining Between Turkish and European Municipalities, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και διήρκεσε 12 μήνες.
Το Έργο ”SocioCoast” «Ενίσχυση της προβολής παραλιών και παράκτιων περιοχών και αναφορών προβλημάτων με Πληθοπορισμό», διάρκειας 24 μηνών, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Έργο LIFE11 NAT/GR/001014 ”ForOpenForests” (2012-2019): Το έργο LIFE11 NAT/GR/1014 “ForOpenForests” συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του έργου ήταν η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε επίπεδο ειδών, ενδιαιτημάτων και τοπίου, σε δύο περιοχές του δικτύου Natura 2000, “Εθνικός Δρυμός Οίτης” (GR2440004), και “Όρος Καλλίδρομο” (GR2440006), στη Στερεά Ελλάδα.
Το έργο “WaysTUP!”, διάρκειας 42 μηνών, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το έργο αφορά τη βιοοικονομία και την προώθηση αυτής σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως λύση για τη μείωση χρήσης ορυκτών πόρων.
Έργο INTERREG MED ”POSBEMED” (2016-2018): Η ΕΕΠΦ συμμετείχε ως συνεργαζόμενος εταίρος στο έργο, διάρκειας 15 μηνών, στόχος του οποίου ήταν να διερευνήσει τη διαχείριση, τις συγκρούσεις και τις ευκαιρίες σε παράκτιες προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν λιβάδια και αποθέσεις Ποσειδωνίας και να διαμορφώσει στρατηγική για τη αποτελεσματικότερη προστασία τους.
Το έργο LIFE20 PRE/IT/000007 “NewLife4Drylands” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής, και της αναπαραγωγής λύσεων που βασίζονται στην φύση (Nature-based solutions-NBS) για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων και ερημοποιημένων ξηρών περιοχών χρησιμοποιώντας δορυφορικούς δείκτες.
Το έργο με τίτλο “POSBEMED2 – Governance and management of Posidonia beach-dune systems across the Mediterranean” ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED.
Το έργο ICON, με τίτλο «Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey» ξεκίνησε να υλοποιείται το Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017. Τον συντονισμό του έργου είχε αναλάβει η ΜΚΟ Sails-for-Science Foundation και σε αυτό, εκτός από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, συμμετείχε και η τουρκική ΜΚΟ Association for the Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity.
Το έργο “Ecological Understanding of Risks of the Environment through a deeper Knowledge and Awareness – EUREKA”, διάρκειας 24 μηνών χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία, με συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο “Theoretical approaches and practical implementations in Environmental Education – YUNUS” στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ Τουρκίας και χωρών της ΕΕ».
Τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας – Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά» στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ Τουρκίας και χωρών της ΕΕ». Οι δράσεις του έργου βασίζονταν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πιλοτικών εφαρμογών σχετικά με σπάνια ή και ενδημικά φυτά που φύονται σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο χωρών.
Το έργο LIFE NATURA THEMIS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσε στην ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης. Το έργο απευθυνόταν σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόρους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημόσιες αρχές με προανακριτικές αρμοδιότητες.