Επιτακτική η ανάγκη για αναθεώρηση του Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στρέφει το βλέμμα στο μέλλον. Καθώς ο τομέας επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) επισημαίνει την ευκαιρία της αναθεώρησης πολιτικών και πρακτικών. Το φετινό θέμα «Αναθεωρώντας τον Τουρισμό», επιδιώκει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και έναυσμα ουσιαστικής συζήτησης που θα συνυπολογίσει το αποτύπωμα του τουρισμού στον πλανήτη, τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της ανθρωπότητας, την ανάγκη συμμετοχής όλων –κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών– στο κοινό όραμα για την αειφορία, την ελεύθερη πρόσβαση για όλους, την εκπαίδευση και την απασχόληση, και τη βιωσιμότητα του κλάδου με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στηρίζει έμπρακτα, από το 1992, την αειφορική διαχείριση του τουρισμού στην Ελλάδα, ως εθνικός χειριστής των διεθνών προγραμμάτων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) Γαλάζια Σημαία και Green Key. Τα προγράμματα αυτά απονέμουν τα ομώνυμα οικολογικά σήματα ποιότητας, τα πλέον αναγνωρίσιμα και αξιόπιστα παγκοσμίως, και στοχεύουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του τουριστικού κλάδου, των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην εμπέδωση της αειφορικής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειες της ΕΕΠΦ, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην 2η θέση παγκοσμίως μεταξύ 49 χωρών για τη Γαλάζια Σημαία και στην 3η θέση μεταξύ 60 χωρών για το Green Key. Το επίτευγμα αυτό προβάλλει και υποδηλώνει με τον εμφατικότερο τρόπο την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Ενθαρρυντικό είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τα οφέλη της, και δραστηριοποιούνται αναλόγως. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα σε μια από τις καλύτερες στιγμές της μετά από 2 χρόνια συνεχών ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει το 2022 τη χρονιά ρεκόρ του 2019, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Το θετικό αυτό γεγονός, οφείλει παράλληλα να μας προβληματίσει για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού και απαιτεί άμεση μελέτη και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη βιωσιμότητα των προορισμών και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα από το πρίσμα της κλιματικής κρίσης.

Η ΕΕΠΦ για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εντεινόμενης περιβαλλοντικής κρίσης προσαρμόζει τις μελλοντικές της δράσεις στη GAIA 20:30, τη δεκαετή στρατηγική του FEE που στοχεύει στην αντιμετώπιση τριών καίριων προβλημάτων: της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στο πλαίσιο αυτό, τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας και του Green Key θα επικαιροποιηθούν, θα ισχυροποιηθούν και θα επεκταθούν ώστε να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάθε Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού θα βρίσκει τον κλάδο αυτό ισχυρότερο οικονομικά και ουσιαστικά δεσμευμένο στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών και στη μάχη για έναν βιώσιμο, δίκαιο πλανήτη για όλους.